Parents are usually anxious about kids spending time, and GK questions for kids would be a good choice. The current world scenario is changing rapidly, and kids need to be updated on what is happening around the globe. Most of the time, our kids want to spend time on their electronic gadgets, which is harmful to their mental and social health.
Kids need to gain basic GK to develop themselves at an early age. These GK questions for kids will entertainingly increase kids’ knowledge. A set of general knowledge questions for kids helps you to enrich kids’ intelligence.
We have arranged a GK quiz for kids based on age and class. These GK questions for kids help them to develop their level of thinking and social awareness.
Best GK Questions for Kids
General knowledge is combined with a broad range of facts, including events, people, and history, but any syllabus does not prescribe it. The best GK questions for kids are providing knowledge with fun and entertainment.
1. What is the young one of a cat called?
Answer: Kitten.
2. How many minutes are there in an hour?
Answer: 60 minutes.
3. How many seconds are there in a minute?
Answer: 60 seconds.
4. What is the full form of TV?
Answer: Television.
5. Solve 27*0.
Answer: Zero (Any number multiplied by zero gives zero as the answer).
6. Which all animals give us milk?
Answer: Cow, goat and buffalo.
7. What is the home of a lion called?
Answer: Den.
8. Why do things fall when you drop them?
Answer: Because of gravity.
9. Where do we deposit money?
Answer: Bank.
10. What is the place where animals are kept called?
Answer: Zoo.
11. What is COVID-19?
Answer: It is deadly disease spread across the world during 2019 and 2020.
12. What is Beri-Beri?
Answer: It is a disease caused due to the deficiency of Vitamin B.
13. Where do we get coconut from?
Answer: We get coconut from coconut Tree.
14. Which state in India is known as “God’s Own Country”?
Answer: Kerala.
15. How do plants make food?
Answer: Plants make food through the process called Photosynthesis.
16. Which place is known as the “Land of White Elephants”?
Answer: Thailand.
17. What is the color of the sky?
Answer: Blue.
18. What is the job of a Doctor?
Answer: A Doctor treats sick people.
19. What comes after 11 and before 13?
Answer: 12.
20. Where does fish live?
Answer: In Water.
21. What is sun?
Answer: Sun is a big ball of fire.
22. Who is Virat Kohli?
Answer: Indian Cricketer.
23. How many noses do you have?
Answer: One.
24. What is the color of Mango?
Answer: Yellow.
25. In which planet do we live?
Answer: Earth.
26. Who wrote Hamlet?
Answer: William Shakespeare.
27. Who built the pyramids?
Answer: The Egyptians.
28. In the nursery rhyme, who sat on a wall before having a great fall?
Answer: Humpty Dumpty.
29. More Tales of the NYPD Are Ahead When Blue Bloods Returns for Season 13!
Answer: A baby goat.
30. What is the name of Harry Potter‘s pet owl?
Answer: Hedwig.
31. What color are Smurfs?
Answer: Blue.
32. Name Batman’s crime-fighting partner?
Answer: Robin.
33. How many seconds make one hour?
Answer: 3600 seconds.
34. Which superhero can climb up walls and buildings?
Answer: Spiderman.
35. Which planet in our Solar System is known for having a ring?
Answer: Saturn.
Easy GK Questions for Kids
General knowledge questions are an excellent tool for raising kids’ confidence and knowledge. These easy questions for kids include history, science, music, movie, and many more. Usually, the set of easy quiz questions for kids depends on their age and class.
1. Name the national flower of India?
Answer: Lotus flower.
2. Which is the biggest desert in the world?
Answer: Sahara desert.
3. Name the National fruit of India?
Answer: Mango.
4. What is the name of the Greek God of music?
Answer: Apollo.
5. What does the “SIM” in the SIM card stand for?
Answer: Subscriber Identity Module.
6. Which is the first element on the periodic table of elements?
Answer: Hydrogen.
7. Which is the longest written Constitution in the world?
Answer: India.
8. What is the largest joint in the human body?
Answer: Knee.
9. Which is the smallest bone in the human body?
Answer: Stapes (Ear bone).
10. Which instrument is used to measure Atmospheric Pressure?
Answer: Barometer.
11. In which city did the Olympic Games originate?
Answer: Athens, Greece.
12. Who is the inventor of the electric Bulb?
Answer: Thomas Alva Edison.
13. On whose memory Nobel Prize is awarded?
Answer: Alfred Nobel.
14. Who is the first woman to go to space?
Answer: Valentina Tereshkova.
15. What is HCl?
Answer: Hydrochloric acid.
16. What is currency of China?
Answer: Renminbi.
17. ‘Stars and Stripes’ is the nickname of the flag of which country?
Answer: United States of America.
18. Which language is used by the computer to process data?
Answer: Binary language.
19. What covers approximately 71% of the Earth’s surface: Land or water?
Answer: Water.
20. How many legs does a spider have?
Answer: Eight.
21. What is the name of the toy cowboy in Toy Story?
Answer: Woody.
22. What is the color of an emerald?
Answer: Green.
23. What is something you hit with a hammer?
Answer: A nail.
24. What’s the name of a place you go to see lots of animals?
Answer: The zoo.
25. How many Olympic rings are there?
Answer: Five.
26. Which Disney movie is Elsa in?
Answer: Frozen.
27. Who is Mickey Mouse’s girlfriend?
Answer: Minnie Mouse.
28. Where does Santa Claus live?
Answer: The North Pole.
29. According to the Dr. Seuss book, who stole Christmas?
Answer: The Grinch.
30. Which state is famous for Hollywood?
Answer: California.
31. Whose nose grew longer every time he lied?
Answer: Pinocchio.
32. What is the name of the fairy in Peter Pan?
Answer: Tinkerbell.
33. If you freeze water, what do you get?
Answer: Ice.
34. What colors are the stars on the American flag?
Answer: White.
35. In the nursery rhyme, Jack and Jill, what do Jack and Jill go up the hill to fetch?
Answer: A pail of water.
36. Where does the President of the United States live while in office?
Answer: The White House.
37. How many planets are in our solar system?
Answer: Eight.
38. Which ocean is off the California coast?
Answer: The Pacific.
39. What fruit do kids traditionally give to teachers?
Answer: An apple.
Simple GK Questions for Kids
At the learning stage, kids always want to learn simply. The set of simple GK questions and answers for kids helps increase social awareness and mental development.
1. Which gas is most abundant in the earth’s atmosphere?
Answer: Nitrogen.
2. How many people are there in the world?
Answer: Over 7 billion.
3. Which is the continent with the most number of countries?
Answer: Africa.
4. Which is the most common non-contagious disease in the world?
Answer: Tooth Decay.
5. How many strings does a violin have?
Answer: Four.
6. How many planets are there in our solar system?
Answer: 8.
7. Which is the hottest continent on Earth?
Answer: Africa.
8. What is the fastest aquatic animal?
Answer: The Sailfish.
9. How many years are there in a millennium?
Answer: 1000.
10. Are worker bees male or female?
Answer: Female.
11. How many Earths can fit inside the sun?
Answer: 1.3 Million.
12. Who invented the telephone?
Answer: Alexander Graham Bell.
13. What does the Internet prefix WWW stand for?
Answer: World Wide Web.
14. How much of Earth’s surface is covered by ocean?
Answer: 71%.
15. Who discovered Penicillin in 1928?
Answer: Alexander Fleming.
16. How many stars are there in the American flag?
Answer: 50.
17. Which day is observed as World Literacy Day?
Answer: September 8.
18. Who is the inventor of Radio?
Answer: Marconi.
19. How many teeth does a healthy adult have including the wisdom teeth?
Answer: 32.
Basic GK Questions for Kids
General knowledge is integral to kids’ education to improve knowledge in academics and other aspects. The basic GK quiz questions and answers for kids allow them to learn a lot, and a wide variety of topics is included in the basic general knowledge questions.
1. Who is Mickey Mouse?
Answer: Cartoon Character.
2. Who is the author of “God of Small Things”?
Answer: Arundhati Roy.
3. What is the value of Pie?
Answer: 3.14 (22/7).
4. What is the position of Earth in our Solar system?
Answer: Third.
5. Which is the biggest continent?
Answer: Asia.
6. How many wonders do we have in the world?
Answer: Seven.
7. Who found the concept of “Gravitation” for the first time?
Answer: Issac Newton.
8. Who is the author of “Julius Caesar”?
Answer: William Shakespeare.
9. When is UN day celebrated?
Answer: October 24.
10. What are constellations?
Answer: Group of stars.
11. Which planet is known as “The Blue Planet”?
Answer: Earth.
12. What is the person who compiles a dictionary called?
Answer: Lexicographer.
13. What is the driver of a Train called?
Answer: Loco pilot.
14. What is the full form of RBI?
Answer: Reserve Bank of India.
15. What is the “Fear of Darkness” called?
Answer: Nyctophobia.
16. What is the capital city of Peru?
Answer: Lima.
17. What do bees consume to make honey?
Answer: Nectar.
18. Who discovered Aeroplane?
Answer: Wright Brothers.
19. Which bird is the universal symbol of Peace?
Answer: Dove.
20. What causes Anemia?
Answer: By the deficiency of Iron.
21. Who is a “Chef”?
Answer: A person who cooks food.
22. What is the place where books are kept called?
Answer: Library.
23. How many digits are there in Mathematics?
Answer: Infinite.
24. Who is the first Prime Minister of India?
Answer: Jawaharlal Nehru.
25. How many bananas will there be in a dozen banana?
Answer: 12.
26. What type of fish is Nemo?
Answer: A clownfish.
27. What do caterpillars turn into?
Answer: Butterflies.
28. What is the color of a school bus?
Answer: Yellow.
29. What do you use to write on a blackboard?
Answer: Chalk.
30. On which holiday do you go trick-or-treating?
Answer: Halloween.
31. How many pairs of wings do bees have?
Answer: Two.
32. Where is the Great Pyramid of Giza?
Answer: Egypt.
33. What is a doe?
Answer: A female deer.
34. What do bees make?
Answer: Honey.
35. When do leaves die?
Answer: In the fall.
36. What kind of cat is considered bad luck?
Answer: Black cats.
37. How many days are in a year?
Answer: 365.
38. What is the name of the pirate in Peter Pan?
Answer: Captain Hook.
39. What is a brontosaurus?
Answer: A dinosaur.
40. What is a group of lions called?
Answer: A pride.
41. Which is the fastest land animal?
Answer: The cheetah.
42. What kind of animal was Abu in Aladdin?
Answer: A monkey.
Common GK Questions for Kids
GK will boost kids’ knowledge on various topics that also helps their intelligence. The common knowledge questions are usual topics kids read in elementary school, and it also allows kids to develop a learning spirit.
1. What is the largest mammal in the world?
Answer: A whale.
2. Which dinosaur had 15 horns?
Answer: Kosmoceratops.
3. Who is the patron saint of Ireland?
Answer: St. Patrick.
4. In which capital city of Europe would you find the Eiffel Tower?
Answer: Paris.
5. What do you have to stick on an envelope?
Answer: A stamp.
6. Who was the first American president?
Answer: George Washington.
7. Which country is home to the kangaroo?
Answer: Australia.
8. What is the opposite of ‘cheap’?
Answer: Expensive.
9. How many legs does a lobster have?
Answer: Ten.
10. Which singing voice is the highest pitch? Soprano, tenor or baritone?
Answer: Soprano.
11. A scientist who studies rocks is called a what?
Answer: A geologist.
12. What colors are the spots on a common ladybug?
Answer: Black.
13. What could make Harry Potter invisible?
Answer: The Invisibility Cloak.
14. In sports, what is an MVP?
Answer: Most Valuable Player.
15. If you suffer from arachnophobia, which animal are you scared of?
Answer: Spiders.
16. What’s the response to “see you later, alligator?”
Answer: In a while, crocodile.
17. What food do pandas eat?
Answer: Bamboo.
18. Which place is called “the happiest place in the world?”
Answer: Disney World.
19. What day of the year is Independence Day?
Answer: July 4th.
20. Which is the largest internal organ in the human body?
Answer: The liver.
21. What is the largest state in America?
Answer: Alaska.
22. What is the smallest state in America?
Answer: Rhode Island.
23. Two of the planets in our solar system begin with the letter M, can you name them?
Answer: Mars and Mercury.
24. What kind of tree do acorns come from?
Answer: Oak.
25. How many bones do sharks have?
Answer: Zero.
26. What is the name of molten rock after a volcanic eruption?
Answer: Lava.
27. What is the part of the human eye that controls the amount of light that passes through the pupil?
Answer: The iris.
28. Can you name the closest star to Earth?
Answer: The sun.
29. What was the last name of the flying pioneers Orville and Wilbur?
Answer: Wright.
30. Can you name the seven dwarves in Snow White?
Answer: Sleepy, Sneezy, Happy, Grumpy, Dopey, Doc, and Bashful.
31. In what country were the Olympic Games invented?
Answer: Greece.
32. Who was the 16th president of the United States?
Answer: Abraham Lincoln.
33. Which state was the 50th state to join the union?
Answer: Hawaii.
34. The Statue of Liberty came from which country to the United States?
Answer: France.
35. Who painted the Mona Lisa?
Answer: Leonardo DaVinci.
36. What’s the name of the town where The Flintstones live?
Answer: Bedrock.
37. Which famous ocean liner sank on her first voyage in 1912?
Answer: The Titanic.
38. Which movie is Prince Charming from?
Answer: Cinderella.
39. Which country did Justin Bieber come from?
Answer: Canada.
40. What is the nickname for the bell of the clock at the Palace of Westminster in London?
Answer: Big Ben.
41. What do you get when you boil water?
Answer: Steam.
42. What is the name of Mickey Mouse’s pet dog?
Answer: Pluto.
43. In what movie will you find characters who are looking for a brain, a heart, and courage?
Answer: The Wizard of Oz.
44. What movie is Princess Fiona from?
Answer: Shrek.
45. What is the largest continent?
Answer: Asia.
46. What is the tallest mountain in the world?
Answer: Mount Everest.
47. How many Great Lakes are there?
Answer: Five.
48. What is the imaginary line called that connects the north and south pole?
Answer: Prime Meridian.
49. What kind of tree do prunes come from?
Answer: A plum tree.
50. What gulf is located to the south of Florida?
Answer: The Gulf of Mexico.
Funny GK Questions for Kids
Kids always prefer to learn through fun and games. If you want to test their intelligence and memory, funny general knowledge questions and answers would be the best way. Movies, animals or science you can choose any topic to ask them.
1. Why do some cricket players never sweat?
Answer: Because they have huge fans!
2. What is in middle of Paris?
Answer: Yes, correct, it is ‘R'(PA ‘R’ IS).
3. What is always coming, but never arrives?
Answer: Tomorrow.
4. If a plane crashes on the border between the United States and Canada, where do they bury the survivors?
Answer: Survivors are not buried.
5. What is the major difference between a bird and a fly?
Answer: A Bird can fly but a fly cannot bird!
6. Imagine you are in a sinking rowboat surrounded by sharks. How would you survive?
Answer: Stop imagining.
7. If you are in a dark room with a candle, a wood stove and a gas lamp. You only have one match, so what do you light first?
Answer: The match!
8. Bay of Bengal is in which state?
Answer: Liquid.
9. How can a man go eight days without sleep?
Answer: By sleeping during the night.
10. If you throw a red stone into the blue sea what it will become?
Answer: It will become Wet.
11. How many times does the average person laugh in a day?
Answer: 13!
12. How many months have 28 days in them?
Answer: All of them!
13. What is the main ingredient of Bombay Duck?
Answer: A Bombay duck is a particularly pungent fish from India.
14. What can be broken, but is never held?
Answer: A promise.
15. It goes all over the world, but always stays in a corner. What is that?
Answer: A Stamp!
16. What does come down but never goes up?
Answer: Rain.
17. What breaks and never falls, and what falls and never breaks?
Answer: Day breaks and night falls.
18. What do you sit on, sleep on, and brush your teeth with?
Answer: A chair, a bed, and a toothbrush.
19. What has a head, a tail, but does not have a body?
Answer: A coin.
20. Most of the kids love to carry these keys. What are those keys?
Answer: Cookies!
21. How did the boy kick his soccer ball ten feet, and then have it come back to him on its own?
Answer: He kicked it up.
22. Three men are on a boat. The boat sinks but only two people get their hair wet. Why?
Answer: The third man was bald.
23. What does everyone need, want, and ask for but never take?
Answer: Advice.
24. I get smaller every time I take a bath. What am I?
Answer: Soap.
25. How old is the world’s oldest piece of chewing gum?
Answer: 9000 years old!
26. Where was the fortune cookie actually invented?
Answer: America. [Many think it’s China].
27. How much is the diameter of a basketball hoop?
Answer: 18 inches.
28. What serves as the base for guacamole?
Answer: Avocado.
29. Who built The Taj Mahal?
Answer: Shah Jahan.
30. What is the largest fresh water lake of the world?
Answer: Lake Superior.
31. Which day is celebrated as World Environment Day?
Answer: 5th June.
32. Which star is at the centre of our Solar System?
Answer: Sun.
33. How long does it take for the earth to revolve around the sun?
Answer: 365 1/4 days.
34. What is the total height of ‘Burj Khalifa’ Tower in Dubai?
Answer: 829.8 m or 2,722 ft.
35. What is the correct term for a question mark immediately followed by an exclamation mark?
Answer: Interrobang.
36. What is the collective noun for a group of pandas?
Answer: An embarrassment of pandas.
37. Which country do kiwifruit originate from?
Answer: China.
38. In Georgia (the state), it’s illegal to eat what with a fork?
Answer: Fried chicken.
39. Name the bird which can mimic humans.
Answer: Parrot.
Interesting GK Questions for Kids
Kids are curious about everything at an early age and want to learn any exciting knowledge. This will also help them to develop a level of general knowledge for kids. This list of interesting GK questions will explore kids’ knowledge levels.
1. Which planet is nearest to the Earth?
Answer: Mercury is the closest planet to earth.
2. How many states and union territories are there in India?
Answer: There are 29 states and 7 union territories in India.
3. Who is India’s first lady Prime Minister?
Answer: Indira Gandhi was the first lady Prime Minister of India.
4. Who invented Light Bulb?
Answer: Thomas Edison invented Light Bulb.
5 Who discovered what gravity is?
Answer: Sir Isaac Newton discovered gravity.
6. Name the hardest substance that is found on earth?
Answer: Diamond is the hardest substance on earth.
7. The first aeroplane was invented by whom?
Answer: Wright Brothers invented the first aeroplane.
8. The slogan ‘Jai Jawan Jai Kisan’ was given by whom?
Answer: Lal Bahadur Shastri gave the slogan ‘Jai Jawan Jai Kisan’.
9. Which is the world’s longest river?
Answer: The longest river in the world is “River Nile”.
10. Which is the world’s largest country?
Answer: Russia is the largest country in the world.
11. Who was India’s first astronaut?
Answer: Rakesh Sharma who was Squadron leader was the first Indian Astronaut.
12. What is the name of the first woman IPS of India?
Answer: Kiran Bedi is the first IPSC women of India.
13. How many bones do an adult human have?
Answer: There are 206 bones in a human body.
14. Which is the principal source of energy for the earth?
Answer: Sun is the principal source of energy for the earth.
15. Which company is the largest chocolate manufacturer in the United States?
Answer: Hershey’s.
16. Which is the chemical name for common salt?
Answer: Sodium Chloride (NaCl).
17. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?
Answer: Africa is known as the “Dark” Continent.
18. What colour symbolizes peace?
Answer: White is the colour that symbolizes peace.
19. Which was the first country to use paper money?
Answer: China.
20. Which is the fastest flying bird in the world?
Answer: Peregrine Falcon.
21. Who is the winner of India’s first Nobel Prize?
Answer: Ravindra Nath Tagore was the winner of the first Nobel Prize.
22. Earth is located in which galaxy?
Answer: Earth is located in the Milky Way.
23. What is the full form of IPL?
Answer: IPL is known as the Indian Premier League.
24. Which is the largest democratic country in the world?
Answer: India is the largest democratic country in the world.
GK Questions for Kids about India
India is a country with multi-cultural and multi-languages with a history of thousands of years. Kids should have basic general knowledge questions about India, which help them to be good citizens in the country.
1. Which animal is the national bird of India?
Answer: Peacock.
2. What is the Hindi name of India?
Answer: Bharat.
3. How many colours are there on the Indian Flag?
Answer: 3.
4. What is the princess’s name in Princess and the Frog?
Answer: Tiana.
5. How many states are there in India?
Answer: 29.
6. How many union territories are there in India?
Answer: 7
7. Which is the smallest state in India?
Answer: Goa.
8. Which animal is the national animal of India?
Answer: Tiger.
9. What is the capital city of India?
Answer: Delhi.
10. Who is the father of the nation (India)?
Answer: Mahatma Gandhi.
11. Which is the hottest place in India?
Answer: Rajasthan.
12. Which is the southernmost city of India?
Answer: Kanyakumari.
13. What is the National Currency of India?
Answer: Rupee.
14. Who was the first Disney princess?
Answer: Snow White.
15. Which is the national sport of India?
Answer: Hockey.
16. Who was India’s first prime minister?
Answer: Jawahar Lal Nehru.
17. Which is the largest union territory of India?
Answer: Andaman & Nicobar Island.
18. What is the total area of India?
Answer: 3,287,263 square kilometres.
19. What is the capital of Arunachal Pradesh?
Answer: Itanagar.
20. Who was India’s first president?
Answer: Dr. Rajendra Prasad.
21. Which of the seven wonders of the world is located in India?
Answer: Taj Mahal.
22. Which is the longest river in India?
Answer: Ganga, according to distance covered within India. Bramhaputra is longer overall, flowing through Tibet, Bangladesh and India.
23. Who was India’s first woman Cabinet Minister?
Answer: Rajkumari Amrit Kaur.
24. What is the official language of India?
Answer: Hindi is the first official language, and English is the second official language.
25. Which latitude passes along India and from where?
Answer: Tropic of Cancer ((23.4° north of Equator) passes through the middle of India (8 states).
26. Which state in India has the highest population?
Answer: Uttar Pradesh.
27. What is the national information letter of India?
Answer: White Letter.
28. What is the national anthem of India?
Answer: Jana Gana Mana.
29. Which Indian state has the smallest coastline?
Answer: West Bengal.
30. In which state of India is the International kite festival celebrated?
Answer: Gujarat.
31. What is the national heritage animal of India?
Answer: Elephant.
32. Which are the countries that share boundaries with India?
Answer: China, Bhutan, Pakistan, Afghanistan, Myanmar, Nepal, and Bangladesh.
33. Where is the headquarters of ISRO located?
Answer: Bangalore.
34. What are the names of the houses of Parliament?
Answer: The Lok Sabha and Rajya Sabha.
35. Which city is known as the Pink City of India?
Answer: Jaipur.
36. Who was the first Indian to receive the Nobel peace prize?
Answer: Rabindranath Tagore.
37. When is India’s first Independence Day celebrated?
Answer: 15th August 1947.
38. How many languages does the Indian Constitution recognize?
Answer: 22 languages.
39. Who was the first Indian woman to be decorated with Bharat Ratna?
Answer: Indira Gandhi.
40. Which is the highest-grossing holiday movie of all time?
Answer: Home Alone.
41. Is Ladakh a state?
Answer: No, Ladakh is a Union Territory.
42. Which is the 29th state of India and when was it formed?
Answer: Telangana is the 29th state of India, and it was formed in 2 June, 2014.
43. Which all states in India are known by the name ‘7 sisters of India’?
Answer: Arunachal Pradesh, Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram, Nagaland and Tripura.
44. Which is the first state formed in India?
Answer: Andhra Pradesh is the first state formed in India, formed on 1 October 1953 on the basis of the language spoken.
GK Questions for Kids of Class 1 to 4
GK helps to boost kids’ learning and increase global understanding. It may not relate to his school, but English questions for kids help them a lot. The list of GK questions for class 1 to 4 will allow them to stay updated.
1. How many months do we have in a year?
Answer: 12 months.
2. How many days do we have in a week?
Answer: 7 days.
3. How many days are there in a year?
Answer: 365 days.
4. What is 2+2?
Answer: 4.
5. Which number comes after 6?
Answer: 7.
6. How many colors are there in a rainbow?
Answer: 7.
7. What are your ears for?
Answer: Listening/hearing.
8. Which day comes after Friday?
Answer: Saturday.
9. We use our eyes to — see, hear, feel, eat?
Answer: See.
10. What type of insect do you see in this picture— bee, ant, butterfly, spider?
Answer: Butterfly.
11. What is a baby frog called?
Answer: Tadpole.
12. Where does a pig live?
Answer: Sty.
13. Which animal is Baloo in the Jungle Book?
Answer: A Bear.
14. What is the name of the longest river in the world?
Answer: The Nile.
15. What do you call the person who brings a letter to your home from post office?
Answer: Postman.
16. How do you relate to your maternal grandfather?
Answer: Mother’s father.
17. We smell with our _______
Answer: Nose.
18. Baby of a dog is called__________
Answer: Puppy.
19. How many flamingos do you see in the picture?
Answer: 12 flamingos.
20. What is this beautiful structure called?
Answer: The Taj Mahal.
GK Questions for Kids of Class 5
Class 5 plays a vital role in school life, and it is the beginning step for the mental development of kids. The general knowledge questions for class 5 improve kids’ thinking levels and makes them more brilliant in the academic arena.
1. Can you name the seven dwarfs of Snow White?
Answer: Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Dopey, Bashful and Sneezy.
2. Trout, carp and, barracuda are names of what?
Answer: Fish.
3. What is a thermometer used for?
Answer: To measure temperature.
4. What grows quicker—hair or toenails?
Answer: Hair.
5. Where do you get sugar from?
Answer: Sugarcane.
6. Which Saint’s Day is celebrated on 14th February?
Answer: Saint Valentine.
7. Which famous children’s book has two characters named Tweedledum and Tweedledee?
Answer: Alice, Through the Looking-Glass by Lewis Carroll.
8. Which planet is known as the Red Planet?
Answer: Mars.
9. Place these shapes in order of how many sides they have—square, triangle, octagon, and hexagon?
Answer: Triangle, square, hexagon, octagon.
10. Which of the following is not a metal: gold, resin, glass?
Answer: Resin.
11. What will you get if you freeze water?
Answer: Ice.
12. In which ocean did the famous Titanic sink in 1912— Pacific, North Atlantic, or the Mediterranean?
Answer: North Atlantic Ocean.
13. What is the next number in the following sequence– 7, 14, 21, 28?
Answer: 35.
GK Questions for Kids between Age 4-7 Years
At the age of 4 – 7, kids are very much interested in learning from their surroundings. You can arrange a GK quiz for kids to relieve their knowledge thirst. The list of GK questions for kids between 4 -7 years will help you to engage kids.
1. Which jungle is the densest in the world?
Answer: The Amazon is the densest jungle in the world.
2. How many days are there in a normal year?
Answer: 365 (not a leap year).
3. Who was Albert Einstein?
Answer: Albert Einstein was a famous scientist.
4. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert?’
Answer: Camel.
5. How many letters are there in the English alphabet?
Answer: 26.
6. How many consonants are there in the English alphabet?
Answer: 21.
7. How many sides are there in a triangle?
Answer: Three.
8. Where does the president of the United States reside?
Answer: The White House
9. Raisins originated from which fruit?
Answer: Grapes.
10. Which animal is called King of Jungle?
Answer: Lion.
11. How many primary colors are there?
Answer: Three (red, yellow, blue).
12. How many days are there in the month of February in a leap year?
Answer: 29 days.
13. What do you call a house made of ice?
Answer: Igloo.
14. Which is the largest animal in the world?
Answer: Blue whale.
15. Which is the tallest animal on the earth?
Answer: Giraffe.
16. Which festival is known as the festival of colors?
Answer: Holi.
17. Which festival is called the festival of light?
Answer: Diwali.
18. What is the top color in a rainbow?
Answer: Red.
19. Name the smallest breed of the dog.
Answer: Chihuahua.
20. Which festival is known as the ‘Festival of flowers’?
Answer: Onam.
21. What colour starts with the letter “G”?
Answer: Green.
22. What comes after the number five?
Answer: The number six.
23. During which festival does Santa come to visit?
Answer: Christmas.
24. How many fingers do you have in one hand?
Answer: Five fingers.
25. What do you drink that comes from a cow?
Answer: Milk.
26. When is it time for bed?
Answer: Night time.
27. What part of your body lets you see?
Answer: The eyes.
28. What animal goes “Moo”?
Answer: Cow.
29. Can you name a word that starts with the letter “C”?
Answer: Car.
30. What colour are apples?
Answer: Red.
31. What is the name of the game played at Wimbledon?
Answer: Tennis.
32. How do you spell your name?
Answer: The English spelling of your child’s name.
33. What is the capital of India?
Answer: New Delhi.
34. How many continents are there in the world?
Answer: 7 continents.
35. How many hours do we have in a day?
Answer: 24 hours.
36. What language do the people of Japan speak?
Answer: The people of Japan speak Japanese.
37. Which animal is called the king of the jungle?
Answer: The Lion.
38. Which is the largest planet in our Solar system?
Answer: Jupiter.
39. Which month of the year has the least number of days?
Answer: February.
40. What are the vowels of the English alphabet?
Answer: A, E, I, O, U.
41. What city is the Statue of Liberty in?
Answer: The Statue of Liberty is in New York City.
42. Name the first 3 planets in our solar system
Answer: The first 3 planets in our solar system are Mercury, Venus, and Earth.
43. What is 5 x 5?
Answer: Five times five is 25.
44. Name any reptile?
Answer: A lizard is a reptile.
45. Seoul is the capital of which country?
Answer: Seoul is the capital of South Korea.
46. Name 3 countries on the continent of Africa?
Answer: Senegal, Ghana, and Nigeria are three countries located on the continent of Africa.
47. Which country are the Giza Pyramids in?
Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.
GK Questions for Kids between Age 8-10 Years
When kids reach the age of 8 -10 years start to learn new things and raise many questions. The quiz questions for children help to get knowledge outside the classroom. Here is a list of GK questions for kids between 8 – 10 years.
1. How many players are there in a cricket team?
Answer: 11.
2. Name the animal with the largest eyes?
Answer: Giant Squid.
3. Name 3 root vegetables?
Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.
4. What colour symbolises peace?
Answer: The colour white symbolises peace.
5. Who wrote Romeo and Juliet?
Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.
6. What crop is famously grown in the region of Darjeeling?
Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.
7. What islands are a part of the country of India?
Answer: The Andaman and Nicobar Islands and Lakshadweep Islands belong to India.
8. Who was George Washington?
Answer: George Washington was the first president of the United States of America.
9. Which president of the USA is responsible for the Emancipation Proclamation?
Answer: Abraham Lincoln is responsible for the Emancipation Proclamation.
10. How many sides are there in Octagon?
Answer: Eight.
11. What is King Arthur’s sword called?
Answer: King Arthur’s sword was called Excalibur.
12. In how many years Olympics are held?
Answer: Four.
13. Which country does the company Sony come from?
Answer: Sony comes from the nation of Japan.
14. In which direction does the sun rise?
Answer: The sun rises from the east.
15. Who was Margaret Thatcher?
Answer: Margaret Thatcher was a former Prime Minister of the United Kingdom.
16. How many years are there in one Millenium?
Answer: 1,000 years.
17. Name two of the world’s oceans.
Answer: Any two between the Pacific, the Arctic, the Atlantic, Indian, and the Southern Ocean.
18. Which is the smallest continent?
Answer: Australia.
19. Which is the densest jungle in the world?
Answer: The Amazon rainforest.
20. The sun sets in the __________?
Answer: West.
21. How many players are there in a netball game?
Answer: Seven.
22. What type of gas do plants absorb?
Answer: Carbon dioxide.
23. Which place is known as the roof of the world?
Answer: Tibet.
24. Who was the first prime minister of India?
Answer: Pandit Jawaharlal Nehru.
25. Name the new seven wonders of the world.
Answer: Christ the Redeemer Statue in Brazil, Chichen Itza, Machu Picchu in Peru, Petra, The Roman Colosseum, The Great Wall of China, and Taj Mahal.
26. In which direction does the sunrise?
Answer: East.
27. Which is the world’s largest flower?
Answer: Rafflesia.
28. How many zeros are there in one hundred thousand?
Answer: Five.
29. How many hours are there in two days?
Answer: 48 hours (24+24).
30. How many months of the year have 31 days?
Answer: 7 (January, March, May, July, August, October and December).
31. How many weeks are there in one year?
Answer: 52.
32. Which are the colors in a rainbow?
Answer: Violet, Indigo, Blue, Green, Yellow, Orange, Red.
33. How many bones does an adult human have?
Answer: 206.
34. Who was the first man to walk on the moon?
Answer: Neil Armstrong.
35. How many millimeters are there in 1cm?
Answer: 10.
36. Which is the nearest star to planet earth?
Answer: Sun.
37. Which is the longest river on the earth?
Answer: Nile.
38. Which is the principal source of energy for earth?
Answer: Sun.
39. How many lungs does the human body have?
Answer: Two.
40. What is the standard taste of the water?
Answer: Water is tasteless.
41. Name the Disney character who flies sitting on a carpet.
Answer: Aladdin.
42. Which is the fastest animal on the land?
Answer: Cheetah.
43. Which continent is known as ‘Dark’ continent?
Answer: Africa.
44. When is Valentine ’s Day celebrated?
Answer:14th of February.
45. Which is the most sensitive organ in our body?
Answer: Skin.
46. Which is the largest ocean in the world?
Answer: Pacific Ocean.
47. Which day is observed as World Environment Day?
Answer: June 5.
48. How many years are there in a century?
Answer: One Hundred.
49. Which is the largest country in the world?
Answer: Russia (By area).
50. Who invented the Computer?
Answer: Charles Babbage.
GK Questions for Kids between Age 10-12 Years
At this age 10 – 12, kids are keen to learn, observe everything and sometimes try to relate topics to real life. To enhance their skills children’s quiz questions may be arranged. Here we have sorted out a list of GK questions for kids between 10-12 years.
1. Who discovered electricity?
Answer: Benjamin Franklin.
2. Which is the most widely spoken language in the world?
Answer: Mandarin (Chinese).
3. Which two parts of the body continue to grow for your entire life?
Answer: Nose and Ears.
4. The largest ‘Democracy’ in the world?
Answer: India.
5. Who is the inventor of Television?
Answer: John Logie Baird.
6. Which is the largest plateau in the world?
Answer: Tibetan Plateau.
7. Which is the instrument used to measure Blood pressure?
Answer: Sphygmomanometer.
8. What color symbolizes peace?
Answer: White.
9. Who is the founder of Microsoft?
Answer: Bill Gates.
10. During which year did World War I begin?
Answer: 1914.
11. How many Cricket world cups does India have?
Answer: 2.
12. Global warming is caused by the excess of which type of gas?
Answer: Carbon dioxide.
13. How many cards are there in a complete pack of cards?
Answer: 52.
14. What is the name of the biggest rain forest in the world?
Answer: The Amazon.
15. Which African nation is famous for chocolate?
Answer: Ghana.
16. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?
Answer: Water.
17. Which instrument is used for measuring wind speed?
Answer: Anemometer.
18. Who came up with the theory of relativity?
Answer: Albert Einstein.
19. How many millimetres are there in a centimetre?
Answer: 10mm.
20. Why did Jack and Jill go up the hill?
Answer: They went to fetch a pail of water.
21. Which bird lays the largest eggs?
Answer: Ostrich.
22. Which is the hardest substance available on earth?
Answer: Diamond.
23. Which is the largest bone on the human body?
Answer: Thigh Bone.
24. Which is the coldest location in the earth?
Answer: East Antarctica.
25. Who founded Microsoft?
Answer: Bill Gates and Paul Allen.
26. Which is the most spoken language in the world?
Answer: Mandarin Chinese.
27. What name is given for a shape with ten sides?
Answer: Decagon.
28. What do you call a type of shape that has five sides?
Answer: Pentagon.
29. Which way is anti-clockwise, left or right?
Answer: Left.
30. How many equal sides does an isosceles triangle have?
Answer: 2.
True or False GK Questions for Kids
Kids are interested in playing with true and false quiz questions, enhancing their critical thinking. The true or false GK Questions for kids do not require a long time to evaluate.
1. Humans have four hearts. True or False?
Answer: False (Humans have one heart with four chambers).
2. All tigers have yellow eyes. True or False?
Answer: True.
3. A pediatrician is a child specialist. True or False?
Answer: True.
4. Arachnophobia is the fear of dogs. True or False?
Answer: False (It is the fear of spiders).
5. Dodo is an endangered bird. True or False?
Answer: False (Dodo is an extinct bird).
6. Bhagat Singh is a Freedom fighter of India. True or False?
Answer: True.
7. Washington DC is the capital of China. True or False?
Answer: False (Beijing is the capital of China).
8. June 5 is celebrated as Environment Day. True or False?
Answer: True.
9. Laika, the dog is the first animal to go to space. True or False?
Answer: True.
10. Roman Calendar is named as Julian calendar. True or False?
Answer: True.
11. There are 12 players in a cricket team. True or False?
Answer: False (There are 11 players in a cricket team).
12. Chameleons have extremely long tongues, sometimes as long as their bodies. True or False?
Answer: True.
13. An ostrich’s eye is bigger than its brain. True or False?
Answer: True.
14. A sneeze is faster than the blink of an eye. True or False?
Answer: True.
15. Pigs can look up into the sky. True or False?
Answer: False (They cannot).
16. There are 9 planets in our Solar System. True or False?
Answer: False (Our Solar system has only 8 planets; Pluto is a dwarf planet).
17. Mark Zuckerburg is the father of modern computers. True or False?
Answer: False (Charles Babbage is the father of modern computers).
18. The egg of a Hummingbird is the smallest egg in the world. True or False?
Answer: True.
19. Frogs have to drink lots of water. True or False?
Answer: False.
20. Some animals can get sunburn. True or False?
Answer: True (Animals like dogs, cats and cows can get sunburns at the tip of their noses and ears).
21. William Shakespeare is a scientist. True or False?
Answer: False (He is a dramatist).
22. Whales have belly buttons. True or False?
Answer: True.
23. Sharks are color blind. True or False?
Answer: False.
24. Mumbai is the capital of India. True or False?
Answer: False (Delhi is the capital of India).
25. Camels store water in their humps. True or False?
Answer: True.
Sports GK Questions for Kids
Every kid is fond of sports that develop their physical and mental health. They somehow like to play, and sports quiz questions for kids also attach them to sports. This kids quiz with answers is easy to reply to them.
1. ___ is the national sport of Turkey
Answer: Wrestling.
2. In which country Commonwealth games were held in 2010?
Answer: India.
3. Which country has hosted Commonwealth Games for the maximum number of times?
Answer: Canada.
4. Caddie is related to __________
Answer: Golf.
5. In which year Olympic Games were cancelled because of World War I?
Answer: 1916.
6. Who was the winner of Football World Cup in 2010?
Answer: Spain.
7. Where did the game of Badminton originate from?
Answer: Pune.
8. When is national sports day of India celebrated?
Answer: August 22.
9. When was women’s and men’s doubles introduced in Wimbledon?
Answer: 1884.
10. Who among the following is known as “Flying Sikh of India”
Answer: Milkha Singh.
11. Total Olympic medals won by India in 2012
Answer: Six.
12. The only driver in Indian Grand Prix 2011 is
Answer: Alice Powell.
13. How many players are there in each side of a Hockey team?
Answer: 11.
14. How many players are there in each side of a Basket Ball team?
Answer: 5.
15. Commonwealth Games are held in every _ years
Answer: 4 years.
16. What is the full form of cricket tournament- IPL?
Answer: Indian Premier League.
17. How many Grand Slam Tennis Tournaments are held every year?
Answer: 4.
18. In which sports, the term HAT-TRICK is used?
Answer: Cricket.
19. Number of players in one team of Kho Kho are
Answer: Nine.
20. Eden Gardens cricket stadium is in ___
Answer: Calcutta.
21. Which country will host Cricket World Cup 2019 ___
Answer: England.
22. Football was introduced as a competitive game in Olympics in year ___
Answer: 1908.
23. Hockey is the National sports of ___
Answer: India and Pakistan.
24. Which is the National sport of Canada?
Answer: Lacrosse/Ice hockey.
25. ___ has Cricket as its National S
Answer: Jamaica.
Final Thoughts on GK Questions for Kids
Parents always deserve an intelligent, smart kid, and GK questions for kids enhance thinking and intelligence. It is a vast topic that covers various topics like animals, movies, planet, history, country, science, technology, and many more. Also, you can arrange quiz games for kids at home to spend time with others.
Kids can learn new topics with GK for kids with answers that also help develop social awareness. Sometimes they are bored and may not be interested in academic books, and it is easy to teach with General Knowledge.
Teaching with fun is always interesting for kids, and general knowledge lets kids take part in the learning. In the above, we summarized many aspects of GK questions for kids that help in school life and increase personality and smartness.
Leave a Comment